טיח גבס – טיפים לעבודה נכונה
היום כמעט ואין יחידת דיור או מבנה שבו אין טיח גבס שיושם על הקירות של המבנה. באופן כללי, הנתח של טייחים מכלל חומרי הגמר בכל אתר בנייה עומד על 50%, כשמיתוכם טיח הגבס לבדו תופס נתח של 60%.
נכתב על ידי אנשי א.צ טכנולוגיות.
טיח הגבס משמש אותנו כאשר יש צורך בכיסוי, יישור והכנה של הקירות המבנה לפני יישום הצבע של הקירות. הטיח מיושם גם על תקרות, כאשר התשתית עשויה מבטון ובלוקים והוא מסייע ביצירת מראה חלק ואחיד. ישנם סוגים שונים של טייחי גבס, להם תכונות שונות; ניתנים ליישום בהתזה או במריחה, מעניקים ניקוד לבניה ירוקה לפי ת"י 5281, בעלי תו EPD בינלאומי לבניה ירוקה, מתאימים לשימוש בממ"ד ועוד.
אמנם ישנו הבדל בין טייחי הגבס השונים, מבחינת תכונות שימושים ויתרונות, אך מה שזהה בין כולם הוא שיש להקפיד על כללי היישום על מנת שהעבודה תצליח.
יישום מוצלח של טיח גבס ייעשה תחת הקפדה על הכנת שטח נאותה, שמירה על אריזת הטיח במקום מוצל ויבש, התחשבות בתנאי מזג האוויר והתאמה בין השטח עליו מיושם הטיח לגודל הצוות המיישם.
טיפים ליישום מוצלח של טיח גבס
טיפ 1 | הקפידו על הכנת שטח נאותה
יש לוודא שהשטח עליו עתיד להיות מיושם טיח הגבס יהיה יבש ונקי משמן, גריז, חלקים רופפים, שאריות בטון וכו'. כמו כן, על המשטח להיות חלק ואחיד, כך שחללים בבטון, סגרגציות, פגמים וכדומה יש לתקן באמצעות חומרי שיקום מתאימים. לאחר שהמשטח נקי, ייבש ואחיד ניתן ליישם את טיח הגבס.
שימו לב, כאשר התשתית היא בטון, יש צורך למרוח פריימר לטיח גבס לפני תחילת העבודה, כדוגמת פריימר לטיח גבס 501.
טיפ 2 | לא לערבב בין טיח הגבס לטייחים צמנטים!
ידוע שבאתרי בניה קיים מגוון רחב של חומרי בניה מסוגים שונים המבוססים על מגוון חומרי גלם שונים. כאשר מדובר בטיח גבס, יש להימנע מערבוב או מגע שלו עם טייחים צמנטים שבוודאי יהיו באתר בו אתם עובדים. האיסור נובע מהתגובה הכימית הנוצרת במגע בין טיח גבס לטיח על בסיס צמנט- הגבס סופח את המים שבתוך החומר הצמנטי, מה שפוגם בסוף באיזון החומרים בטיח, משנה את תכונותיו ולבסוף, גם יפגע באיכות העבודה.
טיפ 3 | יש להתחשב במזג האויר!
העבודה עם טיח הגבס צריכה להיות שונה בין ימים חמים לימים קרים, שכן כל אחד ממזגי האוויר הללו משפיעים על התנהגות החומר על הקיר, ועל העבודה איתו.
בימים חמים:
- יש להרטיב את התשתית עליה מיישמים את טיח הגבס למצב רווי יבש פנים, כדי למנוע מקרי סדיקה בטיח גבס.
- יש לשמור על אריזות המוצר במקום מקורה ומוצל (במידת האפשר) כדי למנוע התייבשות וסדיקה שלו.
- עיבדו, במידת האפשר, בשעות הבוקר המוקדמות או אחר הצהריים המאוחרות, כאשר הטמפרטורות אינן גבוהות מידי.
- במקרים בהם השטח ליישום הוא גדול, יש להגדיל בהתאם את הצוות על מנת לבצע את גימור הטיח לפני התייבשותו על הקיר.
- ביישום בהתזה, יש להשתמש בצינורות קצרים כדי למנוע את התחממות החומר במעבר מהמכונה לקיר.
- בימים בהם צפוי להיות עומס חום כבד מאוד, מומלץ לדחות את העבודה ולהימנע מיישום טיח הגבס.
בימים קרים:
- בימים גשומים, יש לשמור על טיח הגבס יבש כדי למנוע פגיעה בטיב החומר.
- מזג אוויר קר עלול להשפיע על תכונות החומר, כגון זמן התקשות, זמן עבידות ואיכות היישום על הקיר. לכן מומלץ לא ליישם טיח גבס בימים קרים.
טיפ 4 | השתמשו בשיטה המתאימה ליישום
ישנן שתי שיטות בולטות ליישום של טיח גבס- התזה ומריחה. מתי נשתמש באיזו?
שיטת ההתזה – תיבחר כאשר המשטח עליו עובדים הוא גדול ורחב, לוח הזמנים קצר ונדרשת עבודה מהירה.
שיטת המריחה – כאשר עובדים על משטח קטן יחסית, אין לחץ של עמידה בלוחות זמנים.
לכל אחת מהשיטות יתרונות וחסרונות כמובן . כאשר מיישמים בהתזה יש לקחת בחשבון תקלות מכניות שעלולות לצוץ, איבוד אחוז מסוים של חומר ובהכרח יש צורך בהעסקת עובדים מקצועיים לביצוע היישום. מאידך, ביישום במריחה יש לקחת בחשבון שהעבודה עלולה לקחת זמן רב יותר, היישום לרוב לא יהיה אחיד על הקיר (לא כמו ביישום בהתזה) ויידרש כוח עבודה גדול יותר.
רוצים להתייעץ עם הצוות הטכני של א.צ. על יישום של טיח גבס? צריכים עזרה בהתאמת החומר המתאים לפרויקט שלכם? אנחנו לרשותכם בכל שאלה, צרו איתנו קשר >>