בן-ציון נהמי מבקש לפתור את המחסור בעובדים בענף, עם קורס ייחודי
קבלן השיפוצים בן-ציון נהמי בנה מערך שיעורים שיכשירו את הדור הבא של ענף הבנייה והשיפוצים. “אני מקווה שבעתיד קורס זה יתנהל באופן עצמאי, שבסיומו יקבל כל תלמיד תעודה של עוזר למקצועות הבנייה מהמכללה, ולאחר 12 חודשי התמחות בתחום ספציפי יקבל תעודת מוסמך. פורסם במגזין השיפוץ, מהדורת מרץ 2019.
החליט לפתור את בעיית המחסור בכוח אדם מיומן בענף הבנייה בישראל, וזאת על סמך ניסיונו כמרצה בכיר בקורס למקצועות הבנייה במכללת דעת שבתל אביב. במסגרת הקורס למדו כבר ארבעה מחזורים והיד עוד נטויה.
לדברי נהמי, שמאחוריו 20 שנות ניסיון בתחום השיפוצים, אחת הסיבות לבעיית כוח האדם מקצועי בעבודות רטובות בענף הבנייה בישראל היא המחסור בהכשרה מקצועית לעובדים. “מקצועות חשובים, נדרשים ויצירתיים אלה אינם נחשפים לציבור הרחב -אין מי שילמד אותם ואין כלל מסגרות שבהן אפשר ללמוד אותם.
התוצאה היא שמקצועות אלה נהפכים למקצועות מסורתיים בחוג המשפחה, המועברים בין אב לבן או בחוג המשפחה המורחבת. מכאן שהחשיפה מאוד מצומצמת, ומן הסתם משפיעה על ההיצע ואינה עומדת בקנה מידה עם הביקוש בענף.
“המקצועות הנלמדים בחוג המשפחה אינם מגובים בידע עיוני תומך שמתייחס לתקנים בתהליך הביצוע, לחומרים ולטיפול לאחר ביצוע. מחסור בידע חשוב זה גורם ללא מעט כשלים בביצוע שלעתים אינם נחשפים מיידית, אלא לאחר זמן. לעתים, לחלק מהעובדים המקצועיים העוסקים בענף נדרש זמן רב ויקר עד שהגיעו לרמה המקצועית הנדרשת, שמלווה בלא מעט כשלים שבאו על חשבון הלקוח התמים”.
המחסור בידע מביא ליבוא עובדים זרים, או לחלופה זולה יותר של עובדים פלסטינאים. ב-2018 השתתף נהמי ב-2 משלחות למולדובה מטעם משרד השיכון והתאחדות בוני הארץ אשר מטרתן לערוך בחינות ומיון של עובדים מקומיים, בשביל להביאם לישראל כדי להתגבר על המחסור בענף.
התרשמות מבית הספר במולודובה
“בחינות מיון אלו נערכו בבתי ספר המיועדים למקצועות אלו. בביקורי שם התרשמתי מהמתקנים, מכיתות הלימוד, מהמרצים המקומיים ומאווירת הלימוד”.
נהמי שב ארצה והחליט לפעול. יחד עם ניסיונו המקצועי כקבלן רשום, כמפקח בנייה, וכבעלים של חברת א. שירן המבצעת עבודות בנייה, גמר ושיפוצים ללקוחות פרטים, לוועדי בתים, ללקוחות מוסדיים ועסקיים, בנה מערך של קורס למקצועות אלו המיושם במכללת דעת שברחוב שונצינו 18 תל אביב.נכון להיום מסתיים הקורס הרביעי והחמישי מתחיל בקרוב.
נהמי מציין כי מידע חשוב מועבר לתמידים במהלך הקורס וכי קיימת האפשרות לשכר הולם הרבה מעל הממוצע למי שעוסק בענף הן כשכירים והן כעצמאים. “התלמידים נחשפים למגוון מקצועות, כך שניתנת להם האפשרות לבחור תחום ספציפי להתמקצע בו כדי שיוכלו לעסוק בו בעתיד. התלמידים מגיעים מכל רחבי הארץ, מכל המגזרים המייצגים את החברה הישראלית, ביניהם חיילים משוחררים המעוניינים לעסוק בענף או כאלה שאיבדו עניין בעיסוקם ומעוניינים במקצוע שיעניק להם סיפוק, יוצאי צבא, משטרה ושב”ס המעוניינים בקריירה שנייה. בנוסף, נמצאים עובדים ומנהלי עבודה מחברות שונות בענף שנשלחו על ידי מעסיקיהם כדי לרכוש ידע מקצועי חסר לתועלת החברה”.
הקורס מתקיים בתוך כיתת לימוד המחולקת לפינות המציגות חומרים וכלים שונים לפי קבוצות: בלוקים, ברזל, עץ, חול, חצץ, מלט ועוד. בכיתה מצויים באופן קבוע מצגים שונים – קורה, עמוד וברזל מכופף בצורות שונות. במסגרת הקורס לומדים התלמידים להכיר מגוון חומרים, הכנת תערובת תקנית ליישום, כלי עבודה מקצועיים – ידניים וחשמליים, תכנון עבודה, שיטות עבודה ואת אופן היישום המקצועי הנדרש.
ידע עיוני ויישום מקצועי
שיטת הקורס היא בניית מודל של קיר ברוחב 1.2 מטרים וגובה של 1.5 מטרים, המודל כולל משטח ריצוף משני צדי הקיר בשטח של 5 מ”ר, החל משלב השלד ועד לסיום הגמר. בשלב הראשון מקנה המרצה מקנה ידע עיוני מקדים, ובשלב השני מבצע המרצה באופן מעשי
את הכנת החומר ויישום מקצועי, תוך שהתלמידים שותפים לכל פעולה באופן אישי, תוך כדי פיקוח של המרצה, זאת כדי להקנות מיומנות וביטחון לכל תלמיד.
לתלמידים יוצע סיוע מטעם הנהלת הקורס במציאת מעסיקים מתאימים. כמו כן, יוכלו מעסיקים פוטנציאלים לפנות להנהלת הקורס לפתור בעיית כוח אדם אצלם.
“במתכונת הנוכחית הקורס נמצא כחלק ממסגרת של קורס קבלני שיפוצים במכללה”, מציין נהמי, “אך שאיפתי היא שקורס זה
יתנהל באופן עצמאי, שבסיומו יקבל כל תלמיד תעודה של עוזר למקצועות הבנייה מהמכללה, ולאחר 12 חודשי התמחות בתחום ספציפי שיבחר אצל קבלן רשום או חברת בנייה, יקבל תעודת מוסמך למקצוע שהתמחה בו. אישור התמחות זה יגובה בתצהיר מהקבלן או מחברת הבנייה המאשר התמחות זו בפרק הזמן הנ”ל. במקביל תפעל המכללה מול משרד העבודה, על
מנת שיכיר בתעודות אלה”.