מבריק, מט ושליכט
כיצד בוחרים נכון את הצבע והגוון המתאים ביותר לקיר? מדריך לצביעה נכונה. טור שלישי בסדרה . מירי פיקרסקי רובין, מנהלת העיצוב, בי ג'י בונד. פורסם במגזין השיפוץ 29
במאמרים קודמים התייחסנו לשלב ההכנה לצביעה ולקבלת ההחלטות באיזה צבעים נשתמש. בטוא זה נתרכז בשלב הבא – באיזה צבע נבחר, ואיזה גוון יהיה הכי מתאים?
כשמדברים על צבעים, הכוונה לחומר, לסוג הצבע אותו אנחנו מיישמים. זה יכול להיות צבע חלק, בלי ברק, עם ברק, או בכלל מחוספס (שליכט).
כשמדברים על גוון – הכוונה לצהוב, ירוק או סגול. כשמדברים על גוון בתוך הצבע הכוונה לפיגמנט.
העין האנושית מסוגלת (בדרך כלל) להבחין בכ-7 מיליון גוונים, אם לא נתייחס לעיוורון צבעים.. כדי להסביר בצורה הכי מהירה, איך אנחנו רואים גוון, ניקח לדוגמה תפוח ירוק. כשמסתכלים על התפוח, אנחנו רואים את הגוונים הירוקים שלו. מה בעצם קורה? התפוח, סופג את כל קרני האור הצבעוניות, חוץ מאלו הירוקות, אותן הוא "פולט" חזרה וכך אנחנו רואים ירוק. האבחנה בגוונים מחייבת אור, שכן, אם יהיה חשוך, כבר לא נבחין טוב בגוונים השונים, וככל שפוחתת כמות האור, אנחנו רואים את הכל יותר כהה, ומעומעם.
אז איזה גוון הכי נכון? ואיזה צבע הכי נכון?
ברק מול מט
הצבע ה"רגיל" בי ג'י קריל אותו ניתן לגוון בכל גווני מניפת הגוונים, יהפוך את הקיר למשטח חלק של צבע עם מרקם מט. הכוונה במט – שהוא לא מחזיר ברק. למט או לברק יתרונות וחסרונות, כמו בכל דבר.
יש שמעדיפים את המרקם המט מבחינה עיצובית, בין היתר כי הוא לא מבליט פגמים ושריטות. יש שמעדיפים מבחינה עיצובית את המרקם המבריק, גם בגלל תחושה מהודרת יותר והיותו רחיץ יותר (חישבו על משטח קרמיקה או זכוכית מבריקים, שהם חלקים לגמרי וכמה קל לנקות אותם). מאידך, על משטחים חלקים, פגמים, שריטות ובליטות, בולטים יותר.
למי שאוהב את המראה המבריק, אמליץ על בי ג'י משי – שמעניק מראה יוקרתי לקיר, עם כושר כיסוי גבוה במיוחד. ולמי שאוהב קצת מבריק, את גם לא מט לחלוטין, אמליץ על בי ג'י קריל 2000.
שליכט – גם בקירות פנים
אנחנו רגילים לראות את השליכט / טיח צבעוני על הקירות החיצוניים של הבית. אם תפתחו את הראש, ואת הבית, ותכניסו את השליכט, אפילו לקיר אחד, תקבלו אפקט מדהים, שמשנה את התחושה בחלל.
בי ג'י שליכט, מגיע בכמה טקסטורות – מטקסטורה עדינה, ועד לטקסטורה גסה. נכון, קשה יותר לנקות את קיר השליכט, אבל, בל נשכח, שגם הלכלוך עליו בולט הרבה פחות. בנוסף, יישום שליכט על קיר, מעלים מיידית פגמים, חורים ואפילו מטשטש עיוותים עדינים.
השליכט בתוך הבית יוצר מראה כפרי ועוזר ליצור תחושה חמה וביתית יותר, בזכות המרקם המחוספס.
גם לבתים המעוצבים בסגנון המודרני, כדאי להכניס שליכט, דווקא כדי ליצור עניין בניגודיות בין העיצוב המודרני הנקי, והשליכט, העל המראה הטבעי.
השליכט יכול לעזור מאוד בעידן האפור הנערץ – שהוא גוון שיכול להיות גם קר ומנוכר, ולהכניס בו תחושה חמה ונעימה יותר, בזכות המרקם המחוספס, וכמו אדמתי.