גלנט: "שמנו לנגד עינינו מטרה עליונה של הסדרת ענף השיפוצים"
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט, מספר בריאיון בלעדי למגזין 'השיפוץ' על המהלכים המקודמים בימים אלו לטובת קבלני השיפוצים והלקוחות ומסביר מדוע הסדרת הענף תהיה טובה לכולם. ראיון אופטימי. פורסם באפריל 2018.
מאז הוקמה התאחדות קבלני השיפוצים לפני 17 שנה, לטובת הסדרת הענף, החל תהליך בלתי הפיך בכיוון. אבל, בשנה האחרונה, אומרים בהתאחדות קבלני השיפוצים כי התהליך הואץ ונותנים קרדיט רב לנושא לשר הבינוי והשיכון יואב גלנט, שלדברי יו"ר ההתאחדות ערן סיב, קשוב לצרכי קבלני השיפוצים והענף ונותן תחושה כי יש אוזן קשבת בלשכת השר.
השר יואב גלנט, בריאיון בלעדי למגזין 'השיפוץ', לרגל הכנס השנתי של ההתאחדות, אומר מיד בתחילת הריאיון כי "אנחנו שמנו לנגד עינינו מטרה עליונה של הסדרת ענף השיפוצים, על מנת להבטיח את המעמד של קבלני השיפוצים מצד אחד ומצד שני להבטיח את הזכויות של הציבור".
לדברי גלנט, "בשנה האחרונה, אחרי הרבה זמן של עבודה, נתנו למעשה פתרון לכל קבלני השיפוצים שביקשו הרבה זמן רישום ולא קיבלו. מהקיץ שעבר, מיוני 17 ועד דצמבר 17, בחנו כ-260 קבלנים, מהם כ-100 נרשמו בהצלחה. זאת אחרי שבמשך שנתיים או שלוש קודם לכן, כלל לא הסמיכו קבלני שיפוצים. זה קצת הסמכה שלא קרה שנים".
גלנט מודע לכך שהדרך עדיין ארוכה, שכן יש בישראל עשרות אלפי קבלני שיפוצים שטרם נרשמו ברשם הקבלנים – התנאי הראשון הסדרה.
מה נעשה כדי לקדם את נושא הרישום וההסדרה?
"עשינו הסמכה ייעודית לקבלני שיפוצים, בשביל להוביל הסדרה של הענף. זאת כדי שנוכל לקבל שירותי שיפוצים מקבלנים מוסמכים, שהעבודה שלהם כיום לא מפוקחת. גם זה – לטובת הקבלן וגם לטובת האזרח".
לדבריו, המשרד פרסם מכרז לקבלת שירותים לענף השיפוצים, כולל לבחינות ולהרשמה. המשרד, מתחייב השר, "נמצא בסוף התהליך הזה לבחינות מקצועיות, שיאפשרו לקבלנים גם להתמצקע וגם להרשם ברשם הקבלנים, כך, שכשערן סיב מדבר על ההתקדמות, הוא מדבר על מה שבוצע וגם על הסיווג שנוצר, בשיתוף עם התאחדות קבלני השיפוצים והתאחדות בוני הארץ. זה לא מהלך פשוט, זה לוקח תקופה וצורך אנרגיה וכולם מתעסקים בה, גם מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון וגם אני, גם ערן סיב וגם רוני בריק (נשיא בוני הארץ) ואליאב (מנכ"ל התאחדות בוני הארץ – אליאב בן שמעון) וכל ענף הבניה. אני חושב שזה דבר מרשים, שישפיע באופן משמעותי".
ההסמכה עליה דיבר השר, היא תקנות רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות (סיווג קבלנים רשומים) (תיקון – סיווג בענף השיפוצים), התשע"ח-2018, אשר קובעות סיווג חדש לרישום קבלני שיפוצים בענף 131 (שיפוצים) לעבודות עד 350,000 ₪ לפרויקט.
האם כבר חתמת על התקנות?
"למעשה, אנחנו נעשה בקרוב טקס חתימה (מתוכנן כרגע ל-14 במאי) והתקנות ייכנסו לתוקף.מה שאנחנו עושים עכשיו – מובילים את כל הנושא של התקנה של סיווג בחוק רישום קבלנים וקביעת דרגה ספציפית – גם לקבלנים קטנים, כדי שיוכלו להרשם בפנקס הקבלנים ולעשות עבודות קטנות, מה שרוב קבלני השיפוצים עושים. אז גם לקוחות קטנים, יקבלו מישהו עם רישיון קבלן וזה ימגר באופן משמעותי את תופעת החאפרים ויגן על הלקוחות מפני קבלנים לא מקצועיים, כי הם יצרכו אסמכתה".
ישנה בעיה עם צעירים שלא מגיעים לענף – מה נעשה לטובת זה?
"לדעתי התקנה החדשה תעזור גם להחזיר אנשים צעירים לענף הבניה – משוחררים טריים וכו'. אנחנו נקדם מאוד את נושא הלימוד. אנחנו במשאים ומתנים על העניין הזה, כדי להכניס אנשים לקורסים של מפקחים, מנהלי עבודה וכן הלאה. יש לזה לדעתי יותר סיכויים דרך שיפוצים, ומשם יכול הקבלן בעתיד לצמוח לחברת בניה גדולה".
איך אתה רואה את קבלן השיפוצים בעתיד – בסוף התהליך שמתנהל כעת?
"אני חושב שבסוף התהליך הזה, קבלן שיפוצים יהיה בן אדם שמוסמך לעשות דברים מסוימים ולא מוסמך לדברים אחרים. ואז לא יהיו סכנות שתיפול קורת בטון על מישהו, כי הוא לא ידע לקשור את הברזל, או בעיית חשמל או משהו דומה. זה חייב להיעשות בצורה מסודרת. חשוב לזכור ששיפוץ נעשה לרוב בבתים של אנשים – שחיים אחר כך עם העבודה שנעשתה ולכן יש חשיבות עליונה לבטיחות".
אבל אחד האויבים הוא חוסר מודעות של הציבור, או האדישות, שרוצה את הזול ביותר ולעתים יעדיף לבחור פועל סיני מהרחוב כדי לחסוך כמה שקלים. אולי צריך להשקיע בחינוך של הציבור ולהסביר את ההשלכות שעלולות להיות בבחירת מישהו לא מקצועי?
"אני מקבל את זה ואני חושב שאנחנו צריכים לצאת במסע תקשורי בנושא הזה, משרד השיכון עם התאחדות הקבלנים והתאחדות קבלני השיפוצים. כאשר הכל יוסדר וייחתם, אנחנו נצא בקמפיין להגברת המודעות הציבורית. אני חושב שזה רעיון טוב".
לסיכום,מה תאחל לקבלני השיפוצים בישראל לרגל הכנס השנתי של הענף?
"יש בשורה, יש הסדרה, יש רגולציה חיובית, לא לאקונית, התקנות ייתנו לאנשים לעבוד, יעמדו בסטנדרטים מסויים וכולם ירוויחו. אני מברך את כל מי שבונה את ארץ ישראל ומי שמוביל את העשיה הזו בפועל זה הקבלנים העובדים – כולל כמובן קבלני השיפוצים והפועלים בענף השיפוצים. אני מודה להם ומאחל לכולם הצלחה".